2 juli 2024

Vijf jaar Dei Capital

Nico Niehoff startte in 2019 met zijn familie investeringsfonds Dei Capital. Vanuit een langetermijnvisie koos hij bewust voor duurzame overnames van familiebedrijven met een opvolgingsvraagstuk. Nu, met het vijfjarig jubileum van Dei Capital, blikt Nico terug op de afgelopen vijf jaar en vertelt hij hoe hij de toekomst ziet.  

De oprichting van Dei Capital

“Een familiebedrijf dat met de grootste zorg en aandacht groot is geworden, verdient het om voortgezet te worden. Denk aan een bonsai die honderden jaren leeft, van eigenaar wisselt, maar dankzij de juiste zorg en aandacht haar idealen behoudt. Zo kijk ik ook naar familiebedrijven. Ook wanneer er geen volgende generatie klaarstaat voor opvolging, verdienen deze bedrijven een duurzame toekomst. Daarom heb ik Dei Capital opgericht. 

Er moet een klik zijn

Als ik terugdenk aan die eerste jaren, zijn de gesprekken met Nico Wessels het eerste dat bij mij opkomt. Met het oog op de toekomst en de leeftijd van de toenmalige eigenaren, werd er gezocht naar opvolging van Wessels Groep. Er was direct een klik bij de eerste ontmoeting. Na twee gesprekken waren we er al uit en het werd de eerste participatie. Ik herinner mij nog goed het moment dat de medewerkers werden ingelicht. Ik was ter plekke om mijn visie te delen en om kennis te maken met iedereen. Na mijn presentatie kwam Nico Wessels naar mij toe. Zichtbaar geraakt vertelde hij mij dat hij oprecht blij was met zijn keuze. Dat was een heel bijzonder moment voor mij.  

Zo is het bij andere participaties ook gegaan. De klik was er direct. Met één van de bedrijven uit onze portefeuille sprak ik al jaren voor de uiteindelijke overname. Het moment was er toen niet naar. Maar omdat het gevoel goed was, hielden we contact en kwam het jaren later toch tot een participatie. 

De afgelopen jaren bevestigen mij wat ik altijd al wist: het gevoel moet goed zijn. Bij een bedrijfsovername gaat het om aanzienlijke bedragen, worden er gedegen analyses gemaakt en zijn cijfers meer dan eens gespreksonderwerp. Maar de verkoop van een bedrijf dat je eigenhandig groot hebt gemaakt, is de belangrijkste deal die je sluit in je leven. Dat doe je niet aan de hand van calculaties. Zo’n belangrijke deal sluit je alleen wanneer het écht goed voelt. Er zijn veel ondernemers die hun medewerkers, de ziel van het bedrijf, vele malen belangrijker vinden dan alleen maar geld. Dat sluit naadloos aan bij hoe ik ben als mens en als ondernemer.” 

TANED Groep

Na het verwerven van een meerderheidsbelang in Rikkert Afbouwgroep, bundelde Dei Capital in 2020 de krachten met Wessels Groep in Totaal Afbouw Nederland (TANED Groep). Er volgenden meer participaties en inmiddels is TANED Groep de moedermaatschappij van vooraanstaande spelers in de afbouw en afwerking van bestaand en nieuw vastgoed: L&L Totaal Afbouw, Rikkert Afbouwgroep, Rosendaal SchilderGroep en Wessels Groep. Anno 2024 is TANED Groep een van de grotere afbouwers in Nederland. Naast TANED Groep participeert Dei Capital ook in Techmar, een vooraanstaande producent van 12V tuinverlichting. 

Geld investeren in een bedrijf is geen kunst, het gaat juist om mensen.

“Ik had niet verwacht dat we nu al hier zouden zijn. Mijn visie was in een jaar of tien, 10 à 15 participaties in portefeuille te hebben. Met vijf participaties en twee add-on’s zijn we mooi op weg. Het geheim van ons succes? We hebben een heldere visie en duidelijke investeringscriteria. Zo kiezen wij bewust voor participaties met behoud van management en directie. Wij zijn een proactieve aandeelhouder. Indien gewenst zijn wij wekelijks op locatie, brengen we expertise in, denken wij mee en coachen we waar nodig. Maar wij gaan niet op de stoel van de directie zitten. Wij begrijpen de mensen, de materie en de ondernemer. Geld investeren in een bedrijf is geen kunst, het gaat juist om mensen. Daar maken wij met ons team het verschil. Wij gaan voor continuïteit.  

De toekomst van Dei Capital

Ik kijk uit naar de komende jaren, naar verdere groei. Ik zie dat met vertrouwen tegemoet. Er is een groot aanbod van bedrijven waar opvolging een issue is. Bedrijven die wij toekomstgericht beter kunnen maken. Ik ben een strateeg en een mensenmens en ik haal enorm veel plezier en energie uit de gesprekken die ik voer. Al vanaf die eerste kennismaking. Elkaars verhaal aanhoren en visualiseren hoe een samenwerking zou kunnen zijn. Hoe het zou kunnen gaan in de toekomst. En dat wij dan na de participatie daadwerkelijk waarde kunnen creëren, niet alleen financieel, maar in alle opzichten, ik geniet daar oprecht van. ” 

Meer nieuws

Meer informatie of kennismaken?

Neem gerust contact op

Dei Capital staat voor balans, kracht en stabiliteit. Een familie-investeringsmaatschappij dat zich primair richt op het participeren in familiebedrijven in de maakindustrie, dienstverlening en handel in Oost Nederland waar bedrijfsopvolging een issue is.

Contact