3 juni 2020

Familiebedrijven positief de coronacrisis door

Elk bedrijf heeft te maken met de gevolgen van de coronacrisis, het ene heftiger dan het andere. Ondanks de verwachte omzetverliezen, toont onderzoek aan dat familiebedrijven positief blijven over de toekomst. Ze beschikken over de kennis, durf en de juiste mindset om woelige tijden te doorstaan. Ook Dei Capital gaat in deze tijden door met duurzame bedrijfsovernames (buy and hold), zodat bedrijven na de crisis weer met volle kracht vooruit kunnen gaan.  

Wat maakt een familiebedrijf zo sterk?

Familiebedrijven hebben over het algemeen een aantal gemeenschappelijke delers, hoe verschillend elke onderneming en de bedrijfsvoering ook is. Je ziet een hoge mate van betrokkenheid en ervaring. De medewerkers vormen een hecht team en blijven doorgaans lang werkzaam binnen de organisatie. De leiding zet zich met hart en ziel in, net als de medewerkers zelf.  Continuïteit gaat meestal vóór hoge winstuitkeringen. Veel familiebedrijven bestaan langere tijd en hebben al de nodige crisissituaties en economische dips meegemaakt. Al deze aspecten samen vormen een solide basis waardoor deze bedrijven goed in staat zijn met veranderingen om te gaan. Het maakt ze wendbaar, mits ze gebruik blijven maken van hun krachten. 

Personeel behouden

Uit onderzoek van het RSM-Nyenrode Familiebedrijven-onderzoekspanel van begin april blijkt dat familiebedrijven er alles aan doen hun personeel in dienst te houden. Ze leveren liever in op eigen vermogen of dividend, dan dat ze mensen moeten ontslaan. Zo’n houding motiveert en stimuleert het eigen personeel. De leiding is positief over de toekomst en deze positieve houding werkt als een olievlek door. Het zorgt er allemaal voor dat mensen betrokken blijven en er alles aan doen bij te dragen aan het voortbestaan van het bedrijf.   

Vernieuwing

De hoge mate van betrokkenheid in een familiebedrijf brengt daarnaast een drang naar vernieuwing met zich mee. Bovendien bestaan vele familiebedrijven al meerdere generaties, en hebben zij al meerdere crisissituaties het hoofd moeten bieden. Overleven en lange termijnstrategieën voeren dan ook meestal de boventoon: continuïteit boven hoge winstuitkeringen. Familiebedrijven benutten de crisistijd door tijd te steken in vernieuwing. Nieuwe ideeën, creatieve oplossingen om de crisis door te komen borrelen op. Dit, gecombineerd met de kennis en ervaring binnen de organisatie, kan uiteindelijk tot mooie, levensvatbare innovaties leiden voor de organisatie. 

Financiële buffers

Familiebedrijven hebben over het algemeen een sterker eigen vermogen om in moeilijke tijden in te teren op de eigen buffers. Ze leunen minder op leningen en zijn meestal beter in staat hun kalmte te bewaren tijdens een economische crisis zoals nu. Men is sneller bereid familiekapitaal terug in het bedrijf te stoppen. Deze mindset zorgt ervoor dat ze zelf aan het roer staan en niet afhankelijk zijn van anderen. Dat maakt hun eigen positie sterk en leidt ertoe dat ze minder diep en minder snel vallen. 

Nadenken over de toekomst

Uit hetzelfde onderzoek van RSM-Nyenrode blijkt dat de coronacrisis tegelijkertijd een moment is van reflectie. Het is voor velen hét moment om het beleid te herzien. Eigenaren denken na over de toekomst en beseffen dat zij hun bedrijf minder afhankelijk willen maken van hunzelf. Als er ook nog eens een bedrijfsoverdracht in aantocht is, versterkt de crisis deze periode van (zelf)reflectie alleen nog maar meer. Het is nú verstandig om goed na te denken over de opvolging. Wat vind je als eigenaar belangrijk voor de toekomst van je bedrijf? Hoe zie je de overdracht voor je? Bovendien kan de bedrijfsoverdracht leiden tot een vernieuwingsslag die in deze tijden heel welkom is. Sommige bedrijven kiezen er dan ook voor om juist nu de opvolging te versnellen.

Ook Dei Capital gaat door

Zoals we eerder aangaven in een vorige blog, is de coronacrisis niet het moment om af te wachten of stil te staan. Wij gaan bij Dei Capital door en gunnen familiebedrijven die oneindige toekomst die zij zo verdienen, juist ook na de coronacrisis. Met onze expertise zorgen we voor een stabiele toekomst. Wij hebben niet de intentie het bedrijf door te verkopen en hanteren een strategie, die op continuïteit is gericht. Ben jij de bedrijfsopvolging in kaart aan het brengen en benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Meer nieuws

Meer informatie of kennismaken?

Neem gerust contact op

Dei Capital staat voor balans, kracht en stabiliteit. Een familie-investeringsmaatschappij dat zich primair richt op het participeren in familiebedrijven in de maakindustrie, dienstverlening en handel in Oost Nederland waar bedrijfsopvolging een issue is.

Contact